VAN GEVAŞ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Gevaşın Ekonomik ve Sosyal Durumu

Gevaş Sosyal açıdan Van’ın ileri ilçelerindendir. Geniş arazi yapısıyla gelişmeye müsaittir. Son birkaç yıl içerisinde İlçe gelişimine paralel olarak inşaat alanında bir patlama olduğu gözle görülebilir. Eski yapılara nazaran betonarme ve çok katlı evler yapılmaktadır. Yerleşimin oldukça geniş bir alana yayılması, evlerin birbirine olan uzaklığı yerel hizmetlerin sağlıklı görülmesine engel olmaktadır. Bunun temel sebebi de tarım arazilerine yakın yerleşimin tercih edilmesidir.
Gevaşın Ekonomik ve Sosyal Durumu

2007 yılı ADNKS. Projesi kapsamında İlçemiz nüfusunda geçmiş nüfus sayımına nazaran (184) çok az bir artış olduğu gözlenmektedir. Gerek İlçe Merkezi ve gerekse Köylerden büyük şehirlere yoğun bir şekilde göç yaşandığı görülmektedir. Son yıllarda ilçe merkezinde yapılmaya başlanan çok katlı ve betonarme evlerin aynısı bugün köylerimizde de yapılmaktadır. Aynı şekilde ilçe merkezde yakacak olarak kullanılan maddeler köylerimizde de kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca köylerimizin asfalt yol,elektrik ve şebeke suyuna kavuşmasıyla tüm elektronik eşyaların köylerde de kullanılmaya başlanmış olması  sosyal açıdan gelişmeye birer örnek teşkil etmektedir.

İlçemizde yapılan binaların çokluğu ile konut açısından sıkıntı yaşanmamaktadır.Bunun yanında mevcut belediye sosyal konutları yanında aşağıda dökümü gösterilen kamu kurum ve kuruluşlarına ait lojmanların varlığı da bu sorunu çözmede büyük önem arz etmektedir.  

TEMEL GEÇİM KAYNAKLARI

İlçenin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.Yüzölçüm içerisinde % 66’lara ulaşan mera varlığı hayvancılığı bir adım öne çıkarmaktadır. İlçede toplam 4920 büyükbaş, 57.305 küçükbaş hayvan ve 4.880 adet arı kovanı  bulunmaktadır. Yıllık süt üretimi yaklaşık 20.000 ton civarındadır. Bunun yanı sıra küçükbaş hayvan mevcudu süt üretiminde önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Yıllık yapağı üretimi yaklaşık 50-60 ton civarındadır.Son iki yıl içerisinde DAKP. Kapsamında uygulanan projeler İlçe tarımına büyük önem kazandırmıştır.
İlçenin tarımsal faaliyete uygun yaklaşık 105.000 da arazisi mevcuttur. Bu arazi içerisinde önemli ölçüde yem bitkileri tarımı yapılmaktadır. Kalan alan içerisinde yeşil ve kuru fasülye gibi sebzeler ile meyve üretimi önemli yer tutmaktadır. Sebze üretimi yaklaşık  8-10 bin ton civarındadır.
İlçede ayrıca önemli düzeyde arıcılık faaliyeti yapılmakta olup, 5 bin adet arılı kovan mevcuduyla yıllık 100 ton civarında bal üretimine sahip bulunmaktadır.Bununla birlikte Van Gölünde inci kefali avcılığı yapılmakta olup, yıllık yaklaşık 4-5 bin ton avlanma kapasitesine sahiptir. Tatlı sularda ise alabalık üretimi yaygınlaşmakta olup, yıllık yaklaşık 15-20 ton civarında balık üretim kapasitesine sahip bulunmaktadır. Dereağzı Mahallesinde kurulan inci kefali işleme merkezinde deneme üretimi yapılmaktadır. Tarımsal veriler tablo halinde ektedir.

Karşıyaka Mahallesi,Halime Hatun Caddesi No16 65700 GEVAŞVAN - 04326122025

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.